Osakekirjakeräilijät Ry
Osakekirjakeräilijät Ry

Mitä ovat blanko osakekirjat?

Blanco osakekirja on painettu samaan aikaan samassa kirjapainossa kuin vastaava käytössä ollut osakekirja mutta blanco osakekirjaa ei ole annettu kenellekään vaan se on ollut yhtiön hallussa varakappaleena. Koristeellisten osakekirjojen painaminen oli kallista ja sen vuoksi niitä tilattiin aina samalla kertaa ylimääräisiä varalle, sillä yhtiöllä piti olla aina osakekirjoja varalla. Yksi tärkein syy varakappaleisiin oli osakekirjojen vaihtaminen pienempiin. Painatuskulujen minimoimiseksi ja osingon maksun helpottamiseksi oli yhdistyksen intressissä antaa niin suuria osakekirjoja kuin mahdollista. Esimerkiksi 1000 osaketta oli paljon helpompi hallita 10 kpl x 100 osaketta kuin 1000 kpl x 1 osake.

Mutta jos omistaja halusi myydä tai vaikka perinnön jaon yhteydessä muuttaa omistamansa osakkeiden määrää niin se onnistui vain lähettämällä isompi arvoinen osakekirja yhtiöön, joka sitten lähetti vastaavan määrän pienempiä tilalle. Esimerkiksi em. 100 osakkeen kirja vaihtui 10 kpl 10 osakkeen kirjaksi. Vaihtaminen ei ollut ilmaista vaan yhtiöt veloittivat osakkaalta kulut vaihdosta.

Mutta osakekirjojen vaihtamista varten yhtiöillä oli siis hallussaan tyhjiä osakekirjoja eli blancoja. Keräilijöiden kannalta tämä oli hyvä asia, sillä hyvin monen yhtiön oikeat osakekirjat on tuhottu mutta blanco osakekirjat ovat säilyneet esimerkiksi yhtiön arkistossa.

Myös osakekirjoja painaneet kirjapainot jättivät itselleen varastoon osakekirjoja, joita tarvittiin malliksi yhtiön tilatessa osakekirjoja seuraavan kerran. Kuten aikaisemmin todettu, niin osakekirja oli arvopaperi edustaen joskus suuriakin arvoja ja tämän vuoksi niiden painaminen oli myös hyvin valvottua. Väärinkäytösten vuoksi kirjapainoissa olleet osakekirjat leimattiin ”mitätön” tai ruotsinkielisellä ”makuleras” leimalla. 1980-luvulla koneiden uusiutuessa kirjapainot korvasivat käsin leimaamisen koneella, joka merkitsi osakekirjoihin specimen (näyte) tekstin reikäkirjoituksella.