Osakekirjakeräilijät Ry
Osakekirjakeräilijät Ry

Keräily

Mitä osakekirjoja kerätään

Osakekirjojen keräily on Suomessa suhteellisen uusi harrastus ja ensimmäiset varsinaiset keräilijät olivat 1980-luvulla. Toki sitäkin ennen yksittäiset keräilijät olivat säästäneet kauniit osakkeet muistoksi tms. Osakekirjakeräily on tänään edelleenkin hyvin suppean joukon harrastus, sillä aktiivisia keräilijöitä maassamme on alle 100. Tämän lisäksi on toki paljon ihmisiä, jotka ovat laittaneet muutaman osakekirjan talteen omista syistään mutta tämä ei ole varsinaista osakekirjakeräilyä. Uusi kasvava ryhmä ovat ns. kotipaikka keräilijät, jotka ostavat kaikkea materiaalia kotipaikkakunnaltaan ja tällöin paikkakunnalla toimineiden yritysten osakekirjat ovat luonnollinen osa kokoelmaa.

Osakekirjakeräilyn kohteet voidaan jakaa sekä kotimaisiin että ulkomaisiin osakekirjoihin, obligaatioihin, velkakirjoihin, optiotodistuksiin ym. arvopapereihin. Ratkaisevaa on, että jokainen arvopaperi on tehty oikea käyttöä varten ja joku on aidosti maksanut osakekirjassa tms. mainitun summan.

Osakekirjakeräilyn leviämisen suurin este Suomessa on pula kerättävästä materiaalista. Vanhoja, kauniita osakekirjoja mitä voisi kerätä, on säilynyt erittäin vähän, sillä yritysten toimiessa vanhat osakekirjat kerättiin takaisin yhtiölle ja niitä vastaan sai uusia.

Materiaalipulan pakottamina useimmat osakekirjakeräilijät kelpuuttavat kokoelmaansa myös blanco tai specimen osakekirjoja.

Osakekirjojen keräilystä lisää alan veteraanin G.Kockin sivuilta.